"Si planificas para mi sin mi, estás planificando contra mi”

El barrio de Petare, l’experiència dels consells comunals

Petare, amb dos milions d’habitants, és un dels barris més grans d’Amèrica Llatina, construït a la perifèria de Caracas fruit de l’èxode rural massiu a grans ciutats. Aquest impressionant laberint de carrers, cables elèctrics i cases d’obra precàries,  és una de les parròquies més populars i castigades de la ciutat.  Tradicionalment s’ha vist com una de les zones més insegures i amb més delinqüència de Caracas, la brigada no respirem aquest ambient i els veïns i veïnes constaten que amb l’arribada de la revolució bolivariana i la feina des dels Consells Comunals i els Comitès de Tierra Urbana la situació està canviant. Ens situen davant la diferència de la lògica de la seguretat ciutadana  i la lògica de la guerra econòmica i mediàtica.

La brigada visitem avui el Consejo Comunal del districte de José Félix Rivas, una comunitat de 1200 persones agrupades en unes 500 famílies, representades en 60 “voceros”. Els consells comunals  són un dels pilars bàsics de la revolució bolivariana, un exercici de participació del poble en el control i l’execució de la gestió pública, amb l’objectiu de desenvolupar una democràcia de la forma més directa i protagònica possible. Autogestió i solidaritat com a mitjà únic possible per garantir el desenvolupament individual i col·lectiu de les comunitats, la  base del procés.

Aquests òrgans substitueixen els obsolets mecanismes de la democràcia representativa a una democràcia popular i revolucionària. Estan legalment capacitats per rebre recursos de l’estat i executar els seus projectes.
Fem assemblea amb tots els “voceros” i representants de les diferents comissions, aviat podem veure que és una de les fórmules d’organització més avançades que pot donar-se en una comunitat per assumir l’exercici real del poder popular i incorpora les diferents expressions organitzades dels moviments populars.  Els veïns i veïnes ens presenten els diferents comitès i la feina que fan: igualtat de gènere, esports i cultura, salut i amor mayor, infància i alimentació i economia i comptabilitat. Cal destacar la gran participació pública de les dones de la comunitat, com ve sent habitual el 80% de les intervencions les fan elles. 

Constantment entren i surten veïns i veïnes de l’espai comunitari, tota aquesta participació l han aconseguit a través de fòrums, debats públics al voltant de les necessitats col·lectives molt concretes com per exemple problemàtiques sobre l’abastiment d’aigua, transport públic, clavegueram, asfalt, seguretat pública, etc..

Ens presenten el projecte integral transversal que estan duent a terme, és  el Pla de Transformació del barri, partint de la màxima que els barris no poden ser destruïts i invisibilitats sinó transformats integralment a partir de sí mateix i amb els seus propis habitants. Un dels objectius prioritaris que s’han establert és minimitzar la delinqüència i l’exclusió dels joves al barri,  en l’esport han trobat una bona fórmula de treballar valors i avui els joves recuperen la pista de bàsquet i organitzen un torneig. Mentre fem la trobada els joves pugen i baixen amb pots de pintura  i de fons un punxadiscos posa banda sonora a la jornada.


Source: Ali_primera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *