Crida a replicar el mural contra la tortura, en solidaritat amb Euskal Herria

5 joves navarresos van ser detinguts i torturats l’any 2011 per la Guàrdia Civil. Avui, la policia espanyola ha detingut 8 persones que van alçar la veu per denunciar que els seus amics i familiars havien patit tortures, acusant-los d’injúries.

La detenció ha estat motivada per un mural al poble de Burlata, on únicament s’hi podia llegir la paraula “tortura”, així com el nom de la campanya, #Aztnugal, “ajuda” en èuscar escrit al revés, i que remet al fet que un dels 5 joves torturats va escriure, enmig de la desesperació, al seu propi full de declaració a comissaria.

 

laguntza

A les persones detingudes avui, entre les quals hi ha el germà,mare i pare d’un dels joves detinguts al 2011, els acusen d’injúries per denunciar un fet tristament conegut per moltes activistes I militants d’organitzacions polítiques independentistes i anticapitalistes. Conegut no tan sols al País Basc, on la tortura s’ha aplicat de forma sistemàtica i ininterrompuda des del Franquisme fins l’actualitat, també als Països Catalans, a Galícia i allà on la gent qüestionava la sagrada unitat d’Espanya. On són les injúries, quan les tortures a presoneres I detingudes polítiques han estat reconegudes per relators de l’ONU i organitzacions com Amnistia Internacional, així com per sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans?

Denunciem que la tortura és una forma més de terrorisme d’Estat que atempta contra els drets més bàsics de les persones: el dret a la vida, a la integritat física I a la dignitat, recollits en l’Article 2 de la Declaració Europea dels Drets Humans. I reiterem que l’Estat Espanyol vulnera aquest dret tant per la via dels fets -emparant els maltractaments i condecorant a coneguts torturadors- com per la via de l’omisió, fallant per sistema en la investigació de les denúncies per tortures, com en el cas dels 5 joves d’ #aztnugal.

A Euskal Herria amb la tortura i els judicis polítics contra els i les advocades, als Països Catalans amb intents d’infiltració als moviments que qüestionen l’ordre establert,l’Estat ataca a totes aquelles lluites que des del poble organitzat, lluiten per la llibertat

Des d’Ítaca, Organització Internacionalista dels Països Catalans, reiterem la nostra solidaritat amb el poble basc i fem una crida a l’Esquerra Independentista i, en general, a totes les solidàries amb Euskal Herria a replicar el mural que ha motivat les detencions i a solidaritzar-se amb les advocades que avui se´ls demana 19 anys de presó per la seva tasca lletrada.

Denunciar la tortura és un dret. Si ens intenteu callar, multiplicarem la solidaritat!

Pel dret a una defensa lletrada i amb garanties processals

STOP tortura! Cap judici més!

MURAL_1_fb mural_2_fb

MURAL_1_fb

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *