Butlletí

Butlletí internacionalista 01

Us fem a mans el primer butlletí electrònic d’Ítaca, organització internacionalista dels Països Catalans. Mitjançant aquest enviament periòdic, us intentarem acostar algunes informacions del panorama internacional, que sovint us poden haver passat desapercebudes, i que nosaltres intentem recopilar per a difondre-les. A ven segur, ens deixem temes rellevants, és per això que si aneu trobant articles, vídeos, noticies, cites, efemèrides, …. que puguin ser d’interès ens ho feu arribar a contacte@itacappcc.cat

Catalunya (Països Catalans)

Apuntes sobre el fascismo clica aquí

Recentment Resumen Latinoamericano ha publicat aquest article del company d’Ítaca, Josep Cónsola, que us enllacem.

Un breu repàs sobre com s’articula el feixisme a Catalunya, sobre la creació de Ciutadans i com actua la industria cultural, l’església i el poder per fer possible l’assimilació del projecte burgès

Euskal Herria

Com cada gener, les organitzacions de suport als i les preses polítiques basques, fan la tradicional mobilització a Bilbao. Enguany unes 95.000 persones es van manifestar sota la pluja sota el lema “prest gaude” (estem llestes), en referencia a la disposició de la societat basca per a acollir el retorn dels presos i preses polítiques basques. Enguany la caracterització de la mobilització, ha passat per la figura dels fills i filles de les preses. Un col·lectiu sovint invisible, i que rep de manera directa la repressió dels Estats, mitjançant la dispersió de les seves familiars. Recentment la cadena pública de Televisió basca ETB, s’ha fet ressò d’aquesta problemàtica amb la producció i retransmissió del documental sobre els “nens de la motxilla”, nom amb el coneix aquests nens i nenes per un doble motiu. El sentit figurat d’arrossegar una motxilla de part de la condemna al seus pares i mares, i per la part física. Cada mes, fan la motxilla per fer centenars i milers de quilometres per a poder visitar durant algunes hores en el millor dels casos, només 40 minuts en la majoria.

Podeu veure el documental subtitulat en català clicant aquí

Gihadistes de l’OTAN

El passat mes de setembre des d’Ítaca van editar un dossier sobre gihadisme que pretenia posar una mica de llum sobre un tema que neix a l’altra punta del món, però que evidentment te repercussions a casa nostra. La mostra més evident van ser els atemptats que a Cambrils i Barcelona van tenir lloc el mes d’Agost. El gihadisme però, te una funció social que va més enllà de la guerra, i que està vinculat als interessos geo-estratègics arreu del món, en com es gestionen els recursos naturals, en quines polítiques armamentístiques tenen els països occidentals, i per tant quines polítiques socials es desatenen per poder finançar aquestes guerres i escalades armamentístiques. Finalment, una darrera derivada, el paper de les refugiades que generen aquest conflictes. El paper de la Unió Europea en matèria d’acollida, fronteres, legislacions laborals i feixisme.

El llibret el podeu trobar a alguns casals dels Països Catalans, o clicant aquí. I si voleu, ens podeu ajudar a difondre´n el contingut Repiulant el fil de tuiter que vam fer per a la seva presentació.

Memòria xilena clica aquí

En Borja Català, editor i membre del consell editor de La Jornada, escrivia fa pocs dies sobre el seu viatja a Xile. Un article que lluny d’aprofundir en el procés de justícia contra la dictadura de Pinochet, si que esbossa alguns detalls que posen de relleu que a casa nostra queda molta feina per fer, com a mínim pel que fa a la memòria històrica de les víctimes de la dictadura franquista.

Descarregueu el butlletí 01, en format pdf clicant aquí