50 ANIVERSARI DEL PARTIT COMUNISTA DE LES FILIPINES

      Sense comentaris a 50 ANIVERSARI DEL PARTIT COMUNISTA DE LES FILIPINES

En el 50è aniversari de la refundació del Partit Comunista de les Filipines, no podiem deixar passar l’oportunitat d’acostar-nos molt breument a la realitat del poble filipí, el moviment revolucionari del qual és actualment un dels més forts del planeta.

Les Filipines, antiga colònia espanyola i posteriorment sota l’ocupació militar dels EEUU (ocupació que encara es manté malgrat el reconeixement de la independència formal el 1946) forma una societat de caràcter semicolonial i semifeudal amb una majoria de població camperola pobra, base de la Revolució Democràtica Nacional dirigida pel Partit Comunista. Aquest, refundat el 1968 sobre la base del marxisme-leninisme-maoisme, crea el 1969 el Nou Exèrcit del Poble i posteriorment el Front Democràtic Nacional, quedant constituits així els tres instruments principals de l’actual Revolució Filipina. El poble de les Filipines disposa d’una llarga experiència de lluita contra l’ocupació estrangera del país, contra els espanyols, els nord-americans, els japonesos i posteriorment un altre cop contra la presència ianqui.

El Partit Comunista de les Filipines, tenint en compte la realitat semicolonial i semifeudal del país, considera que cal dur a terme la Revolució de Nova Democràcia, com a primera etapa de la Revolució Socialista, per aconseguir l’alliberament nacional del país, la reforma agrària i la destrucció dels principals enemics del poble filipí: l’imperialisme, el feudalisme i la burgesia compradora. El Partit, amb desenes de milers de membres, és l’avantguarda conscient del procés revolucionari, i es basa en l’aliança obrero-camperola sota la direcció del proletariat.

El Nou Exèrcit del Poble, amb uns 10.000 combatents actualment, sota la direcció del Partit, s’enfronta a l’estat reaccionari per crear buits de poder i constituir bases de suport on s’estableix el Nou Poder revolucionari, tot sota l’aplicació de l’estratègia de la Guerra Popular Prolongada, que estableix tres fases per a la presa del poder, la defensiva estratègica (l’actual),quan les forces populars i revolucionàries es troben encara en inferioritat, l’equilibri estratègic, quan s’assoleix una certa igualtat de forces entre el moviment revolucionari i l’estat reaccionari, i finalment l’ofensiva estratègica, quan s’assoleix la posició que permet llançar-se a la conquesta del poder a tot el país . La guerrilla també porta a terme la defensa de les comunitats camperoles, amb la creació de la milícia popular, (expressió del poble en armes), i tot tipus de tasques (a nivell productiu, sanitari, educatiu) i és expressió de la política de masses del Partit.

El Front Democràtic Nacional de les Filipines és l’organització de masses formada per una gran quantitat d’organitzacions (sindicals, de dones, de les minories nacionals, professionals…) expressió de l’aliança de les classes populars en lluita per l’alliberament nacional i la Revolució. El Front té un programa de dotze punts per a l’enderrocament del sistema semicolonial i semifeudal a través de la Guerra Popular i l’establiment de la República Democràtica Popular de les Filipines. Actualment el moviment va ampliant la seva base a partir dels Comitès Populars, que són l’expressió del Nou Poder revolucionari. També forma part del Front una de les guerrilles del poble moro, nació de l’illa de Mindanao de majoria musulmana que lluita pel reconeixement del seu dret a l’autodeterminació.

L’ampli Moviment Democràtic Nacional de les Filipines compta també amb organitzacions que desenvolupen bona part de la seva activitat aprofitant les escletxes de legalitat del règim, tot i que la major part del moviment treballa en la clandestinitat, amb les seves organitzacions etiquetades de “terroristes” per l’estat reaccionari filipí, els EEUU o la Unió Europea. També han desenvolupat la Lliga Internacional de la Lluita dels Pobles, conjuntament amb una gran quantitat d’organitzacions democràtiques i antiimperialistes d’arreu del món.

Amb aquesta breu ressenya commemorant el 50 aniversari del Partit Comunista de les Filipines aquest mes de desembre, i el de la guerrilla del Nou Exèrcit del Poble el proper mes de març, volem donar a conèixer al poble treballador català la gran experiència de lluita revolucionària que es dóna a l’arxipèlag asiàtic, que juntament amb la guerra popular que es desenvolupa a la Índia, és una de les més destacades de l’actualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *